jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: U 1. mjesecu udomili smo psa iz osječkog azila i s nama je već pola godine. Naime, Srećko je inače srčani bolesnik, barem tako sad veterinarka pretpostavlja, i ima rahitis, tj. još nije utvrđeno (na kraju je slika). A sada,.... on se inače jako boji grmljavine i za vrijeme današnje oluje, stavila sam ga u "podrum". Ppodrum ima 2 velika prozora i služi nam kao druga kuhinja tako da je imao zraka i sve,... kada je prestala grmljavina otišla sam do Srećka da ga stavim u boks  jer je veterinarka rekla da psima koji imaju "vodu u srcu", tj. tu dijagnozu više paše da budu na friškom zraku pa smo mu napravili veliki boks da bude 24 h na zraku, i tako došla sam do njega i našla sam ga zgrčenog u kutu kuhinje i režao je na mene, što nije nikada prije i još nije ležao u košari koju obožava i ne izlazi 24h iz nje, te sam shvatila da nešto nije u redu i došla do njega i dao mi je da ga dragam svugdje osim po trbuhu i počeo je ispuštati plinove, a nije htio ni jesti ni piti dok ga nekako nisam nagovorila. Kada se malo smirio stavili smo ga nekako na noge i u kućicu. Mene zanima, kako mu možemo pomoći prije nego posijetimo veterinara, a inače star je već 9 godina i živio je u lošim uvjetima prije. Možete li nam, molim vas, dati neki savjet jer sam u strahu da mu se nešto ne desi. Molim vas pomoć! Nika Barbara

O: Iz navedenog opisa, pretpostavljam da bi se moglo raditi o stresnoj situaciji koju je proživio Vaš ljubimac, stjecajem navedenih okolnosti u kojima se našao.

Stres je ustvari promjenjeno psihofizičko stanje organizma, nastalo zbog utjecaja raznih unutrašnjih i vanjskih stresornih podražaja (buka, samoća, nepoznat prostor...). U određenim momentima pod specifičnim okolnostima stresni faktori utječu na pokretanje niza biokemijskih, fizioloških, psiholoških procesa, pojačanog lučenja hormona (adrenalina), koji ubrzava rad srca, disanja, povisuje krvni tlak, tjelesnu temperaturu te na taj način priprema tijelo na akciju, bijeg, borbu.

Kako bi se organizam postepeno vratio u normalu potrebno je izvjesno vrijeme, ovisno o količini stresora te intenzitetu i dužini trajanja stresornih faktora. To može potrajati nekoliko minuta, sati, dana... Tijekom oporavka možemo primjetiti promjene u ponašanju i raspoloženju koje su posljedica takvog stanja.

Moguće je, također, da ga je navedena situacija asocirala na već proživljenu situaciju kojoj je bio izložen u azilu ili tijekom prijašnjeg života. Psi koji su boravili određen period u azilu znaju "nositi" psihofizičke ožiljke duži vremenski period te sa takvim psima trebamo postupati s posebnom pažnjom i obzirom, pazeći pri tom na signale koje nam šalju svojim ponašanjem. Naša zadaća je pomoći im u savladavanju svakodnevnih prepreka, kako bi se osamostalili i bili puni samopouzdanja.

Vašeg ljubimca nemojte držati van Vašeg okružja tijekom stresnih situacija, nego mu pružite svu potporu koja mu je potrebna. Također bih Vam savjetovao da nakon umirivanja Vašeg ljubimca posjetite Vašeg veterinara kako bi Vam preporučio koje pripravke može koristiti Vaš ljubimac, kako bi mu olakšao trenutke stresa, s obzirom na to da je pas srčani bolesnik.

Želim Vam puno sreće u odgoju Vašeg ljubimca. Svakako, za sve dodatne informacije stojimo Vam rado na raspolaganju.

OZNAKE: